10.10–26.10 2008 Candyland, Gotlandsgatan 76

José Figueroa

Spindelmannen

Fotografi


foto: José Figueroa

José Figueroa gör ett reportage om Spindelmannens privatliv. I hans bilder konfronteras superhjälten med vardagens vedermödor och risken att misslyckas. Han blir en sårbar människa som kanske kommer närmare oss som lever i verkligheten. Bilderna gör Spindelmannen ödmjuk samtidigt som de upplyfter människan till superhjältens nivåer. Vardagssituationer förvandlas till serietidningens övernaturliga händelser. José visar att vi, stället för att vi ska förneka våra tillkortakommanden, kan se på oss själva medkännande och acceptera vår svaghet. Inför livet är vi alla superhjältar.

Alvaro Campo, Candyland


José Figueroa, fotograf född 1973 i Cordoba, Argentina.
Efter två års studier på fotoskolan "Lino Enea Spillimbergo" samt ett år på konstskolan "Escuela de Bellas Artes, de la Universidad Nacional de Cordoba" som kombinerades med frilansjobb som pressfotograf, började han resa runt till olika länder i Latinamerika.
På sin resa kom han i kontakt med den ursprungliga sydamerikanska kulturen där han dokumenterade vardagslivet och magin i småbyar i norra Argentina, Bolivia, Peru, Mexiko och Colombia.

Sedan år 2000 bor och jobbar José Figueroa i Stockholm, där stadens  subkulturer och allt som rör sig utanför de strikta sociala normerna har fångat hans intresse.
Som frilansfotograf jobbar han för  bl.a. Virpi Pahkinen, Studio 24, Teater Giljotin, Dramalabbet, Teater Barbara, Teater Scenario, Situation Stockholm, Arbetaren, Megafon, Ottar och Glöd.

Foto: José Figueroa och Alvaro Campo