2.11–25.11 2007

Mari Kretz

7000 piskslag / 7000 lashes

Vernissage fredag 2 november kl. 17–20


2005 utdömdes totalt 90 spöstraff vardera till sex flickor i åldrarna 12-17 år i Twon-Brass i den nigerianska delstaten Bayelsa. Flickorna anklagades för "skamfullt och onormalt beteende" för att de ansågs ha haft sex med varandra.

I oktober 2007 döms två homosexuella män i Saudarabien till sju tusen piskrapp var. De kommer att bli piskade offentligt i flera omgångar. Den första omgången var i förrförra veckan.

7000 piskslag / 7000 lashes

Utställningens titel syftar på det sistnämnda straffet. En piskmaskin som är monterad på väggen kommer att utdela exakt 7000 piskslag fördelade under utställningsperioden.

Under utställningen pågår en namninsamling mot kroppsbestraffning till Saudiarabiens regering  samt en insamling till Amnesty.

Röda Korsets Center för torterade flyktingar (RKC) - Sveriges första specialistmottagning för människor som utsatts för tortyr - informerar om sin verksamhet.Mari Kretz arbetar med både ljud, videoinstallationer, platsspecifika verk samt med teckning i gränslandet mellan ljud och visuell konst. Hennes senaste verk har i huvudsak varit ljudinstallationer och elektroakustiska stycken av lågfrekventa radiovågor från rymden som spelats vid konserter och festivaler.
Mari är utbildad vid Umeå Konsthögskola och har tidigare ställt ut bland annat på Ersta Konsthall, Galleri 54, Kulturhuset, Smart Show, Bildmuseet i Umeå, Galleri Ynglingagatan, Umedalens skulpturpark, Sundsvall museum samt deltagit i
ett flertal elektronmusikfestivaler.
 
P1:s Kulturnytt 31 oktober. Lyssna på Martin Albinssons intervju:

http://sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=478&Nyheter=1&artikel=1686906


För länkar till artiklar & fördjupning:  www.marikretz.se/spostraff.html

Röda korsets Center för torterade flyktingar - Information om tortyr