21.4-6.5 2007

”Random Project Buenos Aires”

Torbjörn Berg & Roland Persson

Random Project Buenos Aires

Random Project är resultatet av ett samarbete mellan Roland Persson och Torbjörn Berg under en artist residency i Buenos Aires i Argentina mellan 10 mars och 16 april 2007. Frågan uppstod om hur man närmar sig en kontinent och hur man väljer en plats att arbeta utifrån? Projektet har arbetsnamnet Perdon (Ursäkta) och handlar om att backa, att städa upp och att be om ursäkt.

De lät slumpen styra valet av plats för projektet.I Stockholm sköt de med en Magnum 44 på en stadskarta över Buenos Aires. Med en perforerad karta for de till Argentina för att hitta platsen. Det visade sig vara ett mindre hus som låg i stadsdelen Villa Ortuzar i norra Buenos Aires.De blev väl mottagna av de som bodde i huset.

I Buenos Aires lägger man sina sopor direkt på gatan. Om nätterna och tidiga mornar kommer ”cartoneros” och plockar ur högarna. De lever på att samla och sälja kartongbitar. Företeelsen ”cartoneros” har ökat lavinartat efter den ekonomiska krisen 2001.

I utställningen ingår en modell av huset som de sköt bort från kartan. Huset som är byggt i kolonial stil från förra sekelskiftet är noggrant återskapad i kartong som köpts på gatan av cartoneros.

Under vernissagen visas även ett interaktivt konstverk i form av två dukade bord, där konstnärer i Buenos Aires och konstpubliken på Candyland i Stockholm möts genom en videoprojektion i realtid.

Att skjuta med en Magnum 44 på en karta! Ett absurt övervåld eller ett humoristiskt försök att närma sig idén machokulturen? Projektet ställer frågor om den moderna upptäcktsresanden och hur man försöker att kommunicera med en annan kultur.


Torbjörn Berg, skulptör, född 1959. Han har bl.a. utformat parken i Björns trädgård i Stockholm och driver konst- och performancegruppen Zirkus Loko-Motiv.
Roland Persson, skulptör, född 1963. Han har bl.a. gjort utsmyckningen i T-banenedgången vid Sergels torg i Stockholm 2006 och arbetar för närvarande med ett Linnémonument som invigs i Uppsala 2007.