1.3–17.3 2013

Tom Cullberg

Nya målningar


Vernissage fredag 1 mars 2013
öppet fredag 10–16, lördag–söndag 14–17, tom. 17 mars 2013.

Tom Cullberg (född i Stockholm 1972) är sedan slutet av 90-talet väletablerad i Sydafrika, med Kapstaden som bas. Han ses sedan länge som en sydafrikansk konstnär och har en självklar position på landets målerikarta. Han visas på de mest framträdande gallerierna, både solo och i grupp. Det är tio år sedan han hade utställning i Sverige, då på det legendariska och numera nedlagda Galleri Svenska Bilder på Karlavägen i Stockholm.

Cullbergs konstnärskap präglas av en spännande oförutsägbarhet. Ibland är han figurativ, ibland ägnar han sig åt färgstudier och abstrakta explosioner. Ibland arbetar han utifrån litteratur och musik, ibland står ord och fraser i centrum. Han utmanar ofta betraktarens blick genom att experimentera med bildernas lager och djup. Oavsett inriktning och motivkrets bearbetar han dem med precis samma självklarhet och pondus. Och alltid lyser hans speciella färgskala genom, hans måleriska fingeravtryck.

Det finns många sanningar i Sydafrika. När det sociala och politiska gör sig påmint i Cullbergs måleri, lämnar han fältet öppet för tolkning, som för att provocera betraktaren att bredda sin kunskap och bilda sig egna uppfattningar, istället för att tacksamt svälja det som hålls fram på nyhetsgaffeln.

Tor Billgren
kritiker, bosatt i Sydafrika 2009–2011Tom Cullberg, ”Periphery 6”, olja på linneduk, 200 x 275 cm, 2012Utställningen är kuraterad av Martin Ålund i samverkan med Galleri Brundyn + Gonsalves, Kapstaden, Sydafrika och Nordiska Konstförbundet.

Kontakt Candyland: Alvaro Campo