6.1–29.1 2012 Candyland, Gotlandsgatan 76


Kristján Sigurjónsson

KRIGETS FASOR
Vittnesbörd om medmänsklighetens sammanbrott


I Benghazi den 17 februari 2011 reste sig det libyska folket efter 42 års diktatur. Kriget mot Muammar Abu Minyar al-Gaddafi tog sin början och pågick i åtta månader, fram till den 20 oktober då Gaddafi dödades i sin hemstad Sirt. Som i en följetong kunde vi i väst dagligen följa utvecklingen via media. Men vi slapp se offren. Vi slapp se ondskan. Vi slapp se hur en vanlig människa förvandlades till aggressiv mördare och vi slapp se de tusentals människor som fick sätta livet till.

Fotografen Kristján Sigurjónsson var på plats i Libyen vid två tillfällen under 2011. Med hjälp av stillbilder, videoinstallation och propagandaaffischer visar han nu en konkret och betydligt brutalare bild av krigets fruktansvärda ansikte. Krigets fasor visar den obarmhärtiga verklighet som civilbefolkningen får genomlida i ett krig.

På vernissagen berättar Kristján Sigurjónsson om hur utställningen kom till. SVT-fotografen Pernilla Edholm och reportern Bengt Norborg delar med sig av sina upplevelser från resor till inbördeskrigets Libyen och Johan von Schreeb, expert på internationell hälsa på KI (och en i gruppen bakom Candyland), reflekterar över den mänskliga naturen i krigssituationer.
Utställningen pågår till och med den 29 januari.Kristján Sigurjónsson är född i Reykjavik och verksam i Sverige som filmare och fotograf sedan mitten av 1980-talet. Han har bland annat gjort de egna dokumentärfilmerna A-Laget, Missbruk och Det ordnar sig, som visats på SVT och TV4. Efter Göteborgskravallerna 2001 fick han stor uppmärksamhet för sin installation Containerfilm på Göteborgs filmfestival. Med hjälp av film, ljud och det instängda rummet inuti en container gjordes upploppen och konfrontationen mellan polis och demonstranter plågsamt påtagliga för besökarna. På senare år har han gjort omfattande resor som fotograf för SVT, under 2011 bland annat för att skildra den arabiska våren i ett flertal länder.
För mer information, besök www.bildreportage.se

Kontakt Candyland: Mattias Larson