21.10–6.11 2011 Candyland, Gotlandsgatan 76


José Figueroa

Den oförberedda stadenDen oförberedda staden

Jag brukar känna att det finns bilder överallt när jag rör mig utan kamera. Perfekta kompositioner och små händelser som kunde bli stora om de förvandlades till bilder passerar mig hela tiden.
Ibland känns det som om det skulle räcka att slumpmässigt trycka på utlösaren här och där för att få fantastiska fotografier.
Jag kunde inte sluta fundera på saken. Så bestämde jag mig för att cykla runt i Stockholms innerstad ett par timmar varje dag, hela juli 2011. Jag monterade kameran på pakethållaren, satte den på automatik och programmerade den för att ta en bild var tionde sekund.
Jag cyklade – och slumpen avgjorde bilderna.
Den oförberedda staden, utan en fotograf som bestämmer över komposition och tidpunkt, var mycket mera spännande än jag hade väntat mig.

José Figueroa

José Figueroa är född 1973 i Argentina och utbildad på både foto- och konsthögskolor. Han har hela sitt yrkesliv varit pressfotograf men hållit ständig kontakt med konsten genom egna projekt och utställningar.
Sedan tio år lever och verkar José i Stockholm där han letar efter vardagens absurditeter och skönheten i det som saknar putsad yta. Han intresserar sig för det skyddslösa och nakna, samtidigt som han fascineras av masker och alternativa identiteter. Han har fångat Spindelmannen när han lämnar på dagis och Fågelmannen cyklande över Västerbron.
Ofta rör sig José Figueroa och hans kamera bland det som aldrig ens närmat sig normen: i förorten, på bakgatan, omkring den experimentella konsten, på härbärget, i upploppet.

www.josefigueroa.seKontakt Candyland: Andreas Ribbung