20.5–5.6 2011

  Emess

  ”The Good, the Bad and the Anti”


  Foto: Alvaro Campo  Det råder ingen tvekan om att gatukonsten har blivit en del av vår vardag. Påträngande, poetisk, destruktiv, provocerande, olaglig, politisk, abstrakt eller vacker, har gatukonsten successivt nästlat sig in överallt i urbana områden runt hela jorden. Gatukonsten fortsätter att utmana idén om att det offentliga rummet kan köpas och säljas och har tagit sig friheten att använda det trots företagens självpåtagna ensamrätt till reklamutrymme. Under det senaste decenniet har gatukonstnärer vunnit respekt över hela världen och har ställts ut i de mest prestigefyllda museer – med eller utan inbjudan.

  Emess konst är oftast politiskt grundad och konfronterar betraktaren med de frågeställningar som helst sopas under mattan, för vilka det kanske inte finns några raka svar eller enkla lösningar, men som skulle behöva åtgärdas. Hans sätt att använda humor och hans formkänsla överrumplar betraktaren för ett ögonblick och drar uppmärksamheten till ett angeläget ämne. Emess gör ingen skillnad mellan gatan eller gallerirummet, hans verk syftar till att nå ut och anpassar sig efter förutsättningarna. Hans olika uttrycksmedel sträcker sig från skulpturala objekt och monumentala väggmålningar till finstämda grafiska tryck.

  Alvaro Campo


  EMESS
  född 1971, 2000 Magisterexamen, UdK Berlin, bor och arbetar i Berlin.
  Utställningar på bl.a. Berlin Art Projects, Berlin, 30works Galerie, Köln, Jarmuschek & Partner, Berlin, ATM Gallery Berlin, Circleculture Gallery Berlin och Galerie Zimmermann & Heitmann, Düsseldorf.

  City Music Berlin Video
  ”City Music” är en ny serie akustiska arbeten i stadsrummet. Till den här serien har Emess byggt och installerat vinddrivna ”musikboxar” som skapar ett ljudspår för varje plats: ”Hava Nagila” vid Judiska museet, ”Doktor Zjivago” mellan de stora sovjetklassicistiska bostadshusen på före detta Stalinallee och den lokala folksången ”Berliner Luft” vid Kottbusser Tor i Kreuzberg.

  City Music Stockholm

  Recension på www.omkonst.com