11.3–27.3 2011 Candyland, Gotlandsgatan 76


  Gunnar Larson


  ”Bilder om människor och rum”

  Vernissage fredag 11 mars kl 17–22
  Öppet lördag–söndag 14–17, t.o.m. 27 mars 2011  Gunnar Larson, Utan titel. Foto: Nadja Ekman.


  När jag fick se Gunnar Larsons målningar för första gången, för 20 år sedan, blev jag helt betagen. Sedan dess har jag haft äran att ibland få komma på besök i hans ateljéer i Nacka och på Österlen.
  Jag har fått följa förvandlingsprocessen, där lager på lager, strukturer, ytor och transparens blir till poesi i ljus.

  Gunnar Larson lägger till och drar ifrån, återanvänder, uppfinner på nytt, skulpterar i kontraster med en fingertoppskänsla som berör mig djupt. Hans figurativa bilder med gåtfulla gestalter, som verkar levande och liksom föränderliga för varje gång man tittar en gång till, förtrollar.

  Jag har länge velat bjuda in Gunnar Larson till Candyland, och jag är glad att han tackat ja till att visa oss en liten glimt av sitt konstnärskap under sju decennier.

  Vid sidan om utställningar på välrenommerade gallerier och stora offentliga uppdrag har Gunnar Larson alltid verkat för konstnärskåren och inom det konstnärsdrivna. Som elev för Endre Nemes var han med och startade Galleri 54 i Göteborg, under 70-talet var han intendent på Konstnärshuset och på 80-talet var han med och startade Nationalgalleriet i Stockholm. Han har under många år varit engagerad i KRO och Grafiska sällskapet.

  Nadja Ekman Candyland


   Sabina Agnas bjöd på klassisk gitarrmusik


  Foto: Nadja Ekman


  Gunnar Larson litar på färg, förtätning, rytm i sina målningar. De förefaller livliga, uttrycksfulla, men vid närmare betraktande saknar de stora gester och är helt renons på all vanlig målarretorik. De figurer som uppträder är inga aktörer, de rör sig stumma, har de sagt något, har vi missat repliken. Rummen och människan hör ihop. Med sin kropp skapar hon ett psykiskt rum omkring sig. Svårtolkat för att vi är vana att fylla tolkningar med ord; upplevelser likaså. Psykologiska, existentiella och allmänt mänskliga skeenden kan fångas i rörelsen. Gunnar Larson stannar upp vid just en avgörande punkt, ett stadium i förflyttandet, kroppens vridning. Hur det var före och efter vet vi inte. Bilder ur ett flöde, en ström, där konstnären väljer att stanna just en. En sittande modell: hopsjunken eller resande sig?

  Figurer i ett rum: går de förbi varandra? Och vart? Målaren målar vad han såg….stannar upp, vänder sig om som efter sin egen skugga, eller någon som skymtar förbi. Landskapet befolkas alltid även av dem som varit där.

  Gunnar Larsons målningar må vara ögonblick, men de stannar upp, vidgar sig inåt. ”

  Thomas Millroth  Gunnar Larson är född 1925 och utbildad vid Valands Konstskola i Göteborg 1950–54.
  Separatutställningar på bl.a. Gummessons, Galleri Prisma, Svenska Bilder, Galleri Pierre, Galleri Axlund och Galleri Helle Knudsen.
  Offentliga uppdrag bl.a: Tekniska Nämndhuset, Umeå Universitet, Tumba Sjukhus, Nacka Gymnasium, Farsta Tunnelbanestation, Televerket, Gimo Gymnasieskola, Stornorrfors Kraftverk, Naturhistoriska Riksmuseet, Krigsflygskolan i Ljungbyhed.


  Kontakt Candyland: Nadja Ekman

  Katalog med Gunnar Larsons bilder kan köpas online.