4.2–6.3 2011 Candyland, Gotlandsgatan 76


  Rose Marie Andersson


  ”Flyende sökare”

  Vernissage fredag den 4 februari kl 17–22
  Öppet lördag–söndag 14–17, t.o.m. 27 februari  Rose Marie Andersson, “Flyende sökare”, foto: www.carnivalproductions.se


  I tidiga medeltida grekiska ikoner kunde man möta Guds blick i det ansikte som avbildades. Ögonen blickade rakt in i betraktaren och gick inte att undkomma. Figurerna var statiska och stillastående. De krävde fromhet och underkastelse men fanns samtidigt där som en kraft som man kunde vända sig till i tröstlösa stunder.
  Freskmålaren Giotto, 1267–1337, revolutionerade konstvärlden genom att måla människor som såg på och konfronterades med varandra. Människorna var inte längre stilla och kontemplativa, utan fulla av liv. De talade med varandra genom blickar och rörelser. De gav en ny bild av människan sedd utifrån, i en kontext.
  Figurerna på väggarna på Candyland talar inte alls med varandra. De fäster blicken i fjärran eller koncentrerar sig på rörelsen i sin egen kropp. De ser inte betraktaren så som de grekiska ikonerna gör och kommunicerar inte heller med varandra som Giottos figurer, utan är fångna i den mörka bakgrunden och försöker samtidigt fly ifrån den. Ibland håller de i en röd fana eller ett grönt skynke som för att hitta något att tro på eller skydda sig med.
  Det kan vara för tidigt att säga men kanske ger de uttryck för en värld där individen står i centrum, oförmögen att stanna upp och se eller bli sedd, ständigt sökande och flyende.

  Rose Marie Andersson har jobbat som illustratör till tidningar och med reklamuppdrag sedan hon gick ut Konstfack, Grafisk design och illustration 1996, men hon har alltid haft konstnärskapet i grunden. Hon har deltagit i ett flertal grupputställningar. Utställningen på Candyland är hennes första separatutställning.


  www.rmandersson.com


  Kontakt Candyland: Alex Pacheco

  Foto: Nadja Ekman