18.9–4.10 2009 Candyland, Gotlandsgatan 76

Garth Amundson & Pierre Gour

Cut-It-OutGarth Amundson och Pierre Gour från Seattle har tillsammans skapat utställningen ”Cut-It-Out” speciellt för Candyland.
”Cut-It-Out” är en serie konstverk som har sitt ursprung i Amundsons och Gours undersökning av historisk tillämpning och bruk av gamla fotografier. De senaste fem åren har de koncentrerat sig på ett arbete som tematiskt har att göra med allt i från heminteriörer till immigration och identitetspolitik.
Till denna utställning har de skapat stora printar där de använt hundratals gamla svartvita fotografier som de hittat i secondhand- och antikaffärer, samt egna snapshots som de har samlat de senaste 24 åren. Enligt konstnärerna ”blev dessa fotografier bildligt talat historiska bevis för vår egen existens. Socialhistorikern Judith Gutman har sagt att fotografier kan vara den ultimata kulturella artefakten. Vi intresserar oss för denna föreställning om artefakt/bevis, inte som ett sätt att blicka bakåt, utan som ett uttryck för samtiden.”
Historierna är inbäddade i fotografierna, som vilka gömda historier som helst: de avslöjar sig först i mötet med betraktaren. Berättelsen som skapas i den här dialogen fullbordar kommunikationskedjan.
www.garthandpierre.com

Amundson och Gour var med och startade Shift som ligger i Tashiro-Kaplan all-arts building i centrala Seattle. I huset finns gallerier, ateljéer och ateljélägenheter. Förra året ställde Alvaro Campo från Candyland ut på Shift och nu bjuder han i sin tur in Garth Amundson och Pierre Gour. www.shiftstudio.org

Artist Talk: ”Cutting-OUT: Recontextualizing Male Identity”
Samarbetsprojektet fick stöd av IASPIS – International Artists Studio Program in Sweden

Foto: Alvaro Campo