9.3 - 1.4 2007

Karin Andersson

Blyertsteckningar

Vernissage fredag 9 mars kl. 17-22

Karin Andersson, Figur 2

Utan titel. (Figur 2) Blyertsteckning.


Ett vanligt sätt att bringa reda är att fästa en konstnär i en annan, väga valörer, jämföra attityder eller kanske hitta någon pikant privat samhörighet. Jag tänker samtidigt att det nog är rätt ojust av mig att jämföra en ung samtida konstnär med Francis Bacon, en av nittonhundratalets kanske mest bisarra modernister.

Karin Anderssons svartvita, ofta mycket omfångsrika bilder har sin historia i små, ibland bara några centimeterstora teckningar. Punkt för punkt, gång på gång omvärderad svärta som glider och rinner, bildar form, ett ansikte, ibland en antydan till ett porträtt, ibland en virrig hårfin detalj. En fot möter ett golv som kräver en extra tå. Ett ansikte saknar öra och ögat gapar olycksbådande ihåligt. Förstoringsglas, rätt ljus och handleder som kräver rehabilitering efter månader av koncentrerat raspande på papper av bästa kvalitet.

Därefter kommer distanseringen, som en sorts tillnyktring måste konstverket framkallas genom olika handfasta verktyg från reprokamera till dator, allt för att det skall gå att se, alltså på riktigt förstå vad det är man ser som konstnären säger.

I denna stund framträder åter Bacon, inte så mycket beroende på den skräckfyllda surrealismen, utan snarare värdet av det personliga avtrycket som ger magin näring åt konsten.

Anders Boqvist, konstnärKarin Andersson är utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1985-90.

Recension av Susanna Slöör på www.omkonst.com